Välitehtäviä Ötökät

1. Kuvataide: Jättiötököitä

Etsi kuva sellaisesta niveljalkaisesta eli ötökästä, jonka löysit tai näit ötökkäpäivänä (ei siis matoja tai nilviäisiä, vaan niveljalkaisia). Piirrä ötökästä kuva A3 –paperille. Tee ötökästä niin suuri, että sen pää ja perä ovat korkeintaan 2 cm paperin reunasta.
Tarkastele erityisesti:
– montako osaa ötökässä on (pää-keskivartalo-perä?)
– minkä muotoisia osat ovat (pitkulainen-pyöreä-kolmiomainen-neliömäinen)
– montako jalkaa ötökällä on? (hyönteiset 6, hämähäkkieläimet 8, äyriäiset enemmän)
– Kun piirrät jalkoja, huomaa, että jalka taipuu vain nivelistä. Nivelien välinen osa on yleensä suora (kuten ihmiselläkin). Vertaa nivelien välin pituutta esim. ötökän paksuuteen tai pituuteen – saat näin jalat oikean mittaisiksi. Huomaa myös, että suurennettuna jalat ovat viivaa paksumpia, monilla ötököillä on hienot kolmiomaiset reidet, ja jalkojen päässä on usein kaksi kynttä.

Kun ääriviivat ovat valmiit, väritä kuva vahaliiduilla. Katso tarkasti:
– Ötökässä on usein hienoja kuvioita ja monia eri värisävyjä.
– Värit eivät ole välttämättä yhtä puhtaita kuin vahaliitujen värit. Jos ötökässä on esim. kellanruskeaa, väritä ensin ruskealla ja sitten keltaisella päälle.
– Älä väritä liian kovasti painaen. Väristä EI SAA tulla kiiltävä vahakerros – tällaisia värejä ei saa sekotettua.
– Saat vaalennettua sävyjä värittämällä päälle himmeällä valkoisella.
– Saat ötökän elävämmän näköiseksi värittämällä ötökän liukuvasti tummemmaksi reunoilta. Tätä sanotaan varjostukseksi. (Usein lapset käsittävät varjostuksen olevan jotain itse kohteen ulkopuolella olevaa varjoa…)

Lopuksi:
Mieti minkä väriseltä taustalta ötökkä erottuisi parhaiten? Voit leikata ötökän ääriviivoja pitkin irti ja liimata sen tuon väriselle kartongille (esim. lehden muotoiselle?) tai värittää taustan sopivan väriseksi. Huomioi, että tumma erottuu vaalealta ja päinvastoin – vaikka punainen ja vihreä ovat eri värejä, ne ovat monesti saman tummuisia, joten ne eivät ole hyvä kohde-tausta –pari.

2. Äidinkieli: Ötökkärunoja

Risto Rasalla on aivan ihana runo

Omenan kuoressa on reikä.
Jos siihen painaa korvansa kiinni
ja kuuntelee tarkasti,
voi veden ja tuulen ääniltä erottaa
astioiden helinää.

Toukka tiskaa.
(Risto Rasa)

Mitä muita arkiaskareita voisit kuvitella erilaisten ötököiden tekevän? Kirjoita pieniä runoja. Runossa ei tarvitse olla loppusointuja, vaan runo on kuin tiivistetty ajatus. Runossa sanat tuntuvat kielen päällä mukavilta ja virtaavat sulavasti ja kauniisti eteenpäin.

3. Liikunta: Palokärki ja hevosmuurahaiset –leikki

Leikki on hipan ja piilosilla olon sekoitus. Aluksi yksi on palokärki, lopuista puolet on hevosmuurahaisia ja puolet muurahaisen munia. Muurahaisen munat juoksevat piiloon, ja tämän jälkeen he eivät saa liikkua. Palokärki yrittää saada kiinni muurahaisia tai löytää muurahaisen munia. Jos palokärki saa kiinni muurahaisen, muurahaisesta tulee toinen tikka. Jos palokärki löytää muurahaisen munan, hän vie munan pesäänsä varastoon. Muurahainen voi pelastaa kiinni otetun muurahaisen munan koskettamalla, jolloin muna voi juosta uuteen piiloon. Leikitään, kunnes kaikki ovat palokärkiä tai palokärjen varastossa olevia munia.

Voit ennen leikkiä näyttää kuvan palokärjestä ja hevosmuurahaisesta. Hevosmuurahaiset ovat palokärjen herkkua.

4. Ympäristö- ja luonnontieto: Ravintoketjut

Tehkää seinälle ravintoketjuja. Oppilaat voivat piirtää eri eliöitä, jotka sitten järjestellään seinälle ravintoketjuksi. Kuvia voi myös etsiä netistä, jos piirtäminen on liian työlästä.
Ketjuja esimerkiksi:
koiranputki – kukkakärpänen – hämähäkki – harmaasieppo – varpushaukka – huuhkaja
hernesimpukka – juotikas – sinisorsa – ihminen
harvasukasmato – lahna – kalasääski
kastemato – siili – kettu – ilves
voikukka-peltoetana-peltomyyrä-kettu-ilves
peruna – vesimyyrä – lehtopöllö – huuhkaja
voikukka – kärpänen – sammakko – kurki – maakotka

IMG_7372