Ohjelmat esiopetus- ja varhaiskasvatusryhmille

sudenkorennot_leppakert

OHJELMAVAIHTOEHDOT PÄIVÄHOIDON RYHMILLE 2019-2020

1. Eläinten jäljillä

Kuinka kummassa eläimet selviytyvät talvesta? Pohdimme luonnon kiertokulkua. Etsimme jälkiä, jätöksiä ja kuuntelemme metsän ja veden ääniä. Jälkilakana lumettomana aikana johdattaa jäljille sekä eläinpurkit arvoituksineen. Sopii etenkin talviaikaan valittavaksi. Lumikenkäily on mahdollisuuksien mukaan. 

2. Harakka Helmiinan aarteet 

Toisen roska – toisen aarre. Pohdimme ihmisen vaikutuksia luontoon ja opettelemme pitämään aarteet taskuissamme. Etsimme metsästä harakan aarteita. Opettelemme jätteiden lajittelua ja ymmärrämme Harakka Helmiinan opetuksia. 

3. Luolamiehen matkassa

 Muinaiset selviytymistaidot – kuljemme luonnossa kaikkia aistejamme käyttäen. Puhdas vesi ja luonto ovat elämän edellytys myös ihmiselle. Opimme luonnonapteekin saloja ja rakennamme risumajoja.

 4. Marjametsän salaisuuksia (syksy) 

”Vaak, vaak, varoittaa varis” myrkkymarjoista marjasadussa. Tutustumme luonnonmarjoihin. Pohdimme mitkä eläimet syövät marjoja? Tutkimme luupilla puolukanlehden pilkkuja tai vaikka leppäkerttuja. Teemme terveellisen marjaretken lähimetsään. Vitamiineista saamme voimaa kävellä laavulle. Marjakori mukaan.

– MARJAMATKALAUKKU LAINATTAVAKSI omaan yksikköön!

 5. Sienimetsän salaisuuksia (syksy)

 Syksyinen sieniretki, jossa tutustumme lähimetsän sieniin. Paistamme nuotiolla sienimaistiaisia. Ilman sieniä ja pieneliöitä hukkuisimme jätteisiin. Juttelemme siitä, miten luonto hoitaa jätteiden käsittelyn kuin kuusenneulasnahikas! 

6. Puiden narinaa ja asujien tarinaa

Opetellaan puulajeja ja etsitään puiden asukkaita – tutkien, leikkien ja havainnoiden sekä tarinoiden kautta. Puiden merkitys ekosysteemissä aukeaa kuin ”metsän vihreä ovi”. 

7. Avaruus-ohjelma eskareille: Pohjantähteä etsimässä Otso-karhun kanssa

”Kaukoputkilla” etsitään tähtikuvioita; mm. Pohjantähteä Pikkukarhun tähtikuviosta. Kuunnellaan Otso-karhun tarinaa. Opetellaan tähtitaivaan ihmeitä ja planeettoja. Ohjelmassa opitaan hahmottamista, matematiikkaa ja ulkoleikkejä. Kuukenkäilyä ja avaruusleijuntaa lumiseen aikaan.

 8. Lintujen ja perhosten siivin kevääseen (kevätohjelma)

Kiikareiden kanssa tarkkaillaan lintuja ja seuraillaan niiden pesäpuuhia. Kuunnellaan tiaisten tityytä, peippojen helskyttelyä ja mustarastaan huiluja. Tutustutaan Suomen yleisimpiin päiväperhosiin. Mahdollisesti päästään kiikaroimaan esim. sitruuna- ja nokkosperhosten kevätlentoa. 

9. Erävaellus eskareille

Vaellamme läheiselle Vehkakoskelle. Etsimme rasteja ja pysymme kartalla. Ohjelmassa on liikuntaa, tasapainoilua, erätaitoja ja leikkejä. Jos haluatte veistelyä, niin varataan luontokoululta puukot mukaan. 

10. Räätälöity ohjelma; esim pikkujoulun aistipolku, pajapäivä ulkona tai muu toivottu ohjelmakokonaisuus.


Kuva©Markku Lappalainen: Karhu

Ennakkotehtävä: Luontokoulun ennakkotehtävät eskareille