Käytännön tietoa esiopetus- ja varhaiskasvatusryhmille

Tarjoamme toimintavuoden aikana luontokoulupäiviä 5-7 -vuotiaiden ryhmille;  viskareille ja eskareille, joilta toivotaan tarkat tiedot ilmoittautumislomakkeella.

Vierailijat voivat etukäteen valita muutamasta ohjelmasta kiinnostavimman ja ilmoittaa se  ohjelmanvalintalomakkeella:  https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/18081/lomake.html.

Isot ryhmät voidaan puolittaa, jolloin mukaan tulevalla henkilökunnalla on hyvä mahdollisuus keskittyä havainnoimaan lapsia ja osallistua itsekin toimintaan.

Myös perhepäivähoidon lapset hoitajineen voivat päästä luontokouluun. Samalla voi ryhmäytyä, kun lähialueelta tulee useampi perhepäivähoitaja yhdessä.

Kun ilmoittautumiset saadaan soviteltua luontokoulun kalenteriin, näet ryhmällesi varatut luontokoulupäivät esi-ja varhaiskasvatuksen  luontokoulukalenterista. Varmistathan vielä sähköpostilla anne.viitalaakso (at) tampere.fi, että teille varattu ajankohta on sopiva.

                 

RUOKAILU

HUOM! Ruokapalveluyrittäjä on  Fazer Amica.
Kämmenniemen koululla valmistetaan ateriat ja Terälahdessa on jakelukeittiö.

Kalenterissamme on tiedossa olevat vierailuryhmät, joiden mukaan alustavat tilaukset tehdään.

Lähetä ERITYISRUOKAILU -tilaukset ja laskutusosoitteenne sekä muutokset nyt:
kammenniemi (@) amica.fi ja teralahti (@) amica.fi
Kämmenniemen koulun keittiö,  uusi p. 050-477 1558
ja viimehetken perumiset teralahti (@) amica.fi
Terälahden koulutalon keittiö, uusi p. 050-477 2242.

Ruokailu tapahtuu n. klo 10.45.  Ruokailumaksu menee päiväkotinne tililtä sen lukumäärän mukaisesti, mikä on ilmoitettu. Ryhmän peruutukset tulee tehdä ajoissa, jottei teitä laskuteta turhaan.  Mikäli vierailuaamuna ilmenee yhdenkin erityisruokavalioisen lapsen tai aikuisen poissaolo, niin ilmoita (ennen ennen klo 8.00) tekstiviestillä keittiöön.

Ilmoitathan omalle keittiöllenne erityisruokavalioiset, ja milloin kukin lapsi tulee luontokouluun. Kiitos!

Huom! Mikäli yksi ryhmänne jaetaan kahdelle päivälle, ilmoita ketkä lapsista tulevat minäkin päivänä ja etenkin jokaisen erityisruokavaliot.

EVÄÄT

Kaikki ohjelmavaihtoehdot päätyvät lopulta nuotiopaikalle, jossa voidaan nauttia eväitä. Eväät ovat varsin tärkeitä, koska kotimatka on pitkä ja väsyttävä. Nämä eväät ryhmien on tuotava mukanaan, joko omasta päiväkodista / esikoulusta tai pyydetään lasten kotoa.  Hyviä eväitä ovat esim. leipä, mehu (termarissa kylmällä säällä), hedelmä, keksit ja makkara paistamiseen. Aikuisilla on mahdollisuus nokipannukahvin keittoon (ota mukaan purut ja mukit!).

Haluamme luontokoulussa lasten oppivan mahdollisimman pitkälle kestävän kehityksen mukaista ajattelua retkeilyssä.

Lasten eväät on hyvä pakata lasten omiin reppuihin, omaan selkään.

Eväät tulisi pakata pestäviin rasioihin. Muovipusseja olisi hyvä välttää.

Juotava mehu tms. olisi paras pakata pestäviin retkipulloihin tai lämpimänä termokseen. Trip-valmisteista syntyy turhaa jätettä, eikä niitä voi sulkea, mikäli lapsi ei jaksa koko annosta juoda.

Talvipakkasilla on oikein mukavaa, jos lapsille on lämmintä juotavaa. Silloin voitte tuoda myös mehutiivistettä ja lämmitämme veden pannussa. Juomamukit voi lainata luontokoululta.

NUOTIOEVÄIDEN VAIHTOEHTOJA:

 • Nuotiolla lämmitettävä suolainen (foliossa karjalanpiirakka, pitsapala, juustoleipä jne.) tai paistettavat esim.  makkara
 • letut luontokoulun lettupannuilla; taikinan voitte ottaa mukaan maitopurkissa tai muovipullossa.
  – Taikinaan kannattaa lisätä reilusti öljyä, niin paistaminen retkipannuilla helpottuu. Käytäntö on osoittanut, että taikinaa kuluu n. 1,5 dl/lapsi!  Litran taikinaan 2-4 kananmunaa, vehnäjauhoja, suolaa, öljyä, (sokeria, ym. esim. yrttejä maastosta).
  – Pannut ja paistamisvälineet ovat yleensä nuotiopaikalla, mutta varmista.
 • tikkupullat;  ota taikina mukaan! Taikina esim.  4 dl vehnäjauhoja, 2 rkl sokeria, ½ tl suolaa, 2,5 dl vettä, 2 tl leivinjauhetta = yksi annos. (Jauhoja pitää olla hieman mukana, koska paistamisen yhteydessä sitä tarvitaan sormille).
 • Luontokoululla on popcorn-halsteri, jolla voi valmistaa poppareita, mikäli otatte maissinjyviä mukaan.

Ilmoitattehan ajoissa jos teillä on lettu- tai tikkupullataikinaa tai popcorneja. Silloin osaamme varautua nuotiolla oikeilla välineillä ja aikataululla.

BUSSIYHTEYDET

Tampereen Joukkoliikenteen sivuilta löytyy aikataulu linjasta 90 Terälahteen.
Muutoksia on aikatauluissa!

 • Lataa matkalippu ajoissa. Tampereen kaupunki on sitoutunut hoitamaan luontokoulukyyditykset, vaikka ne menevätkin jokaisen yksikön budjetista.
 • Bussimatkan alussa,  heti ensimmäisessä bussissa, kannattaa sanoa määränpää Terälahti (D-vyöhyke)  – vyöhykerajan vuoksi.
 • Vaihtoaika on  2 tuntia.

TULOBUSSI

Bussi 90, jolla ryhmät tulevat pääsääntöisesti Terälahden koululle, lähtee syksystä 2019 hieman aiemmin eli jo klo 9.00 Pyynikintorilta.  Bussi kulkee Terälahden koulun pihaan, jossa ohjaaja on teitä vastassa. Bussi on Terälahdessa n. klo 10.06.

LÄHTÖBUSSI

Takaisin bussi lähtee klo 14.54  ( tai 13.45) luontokoulun pihasta ja saapuu Pyynikintorille n. klo 16.00 (n. klo 15) ratikkaremontin vuoksi. Lähtöajat ovat muuttuneet minuutilla myöhemmäksi.

Suositeltava paluubussi on klo 14.54. On myös mahdollista lähteä jo klo 13.45, mutta silloin opetushetkelle ja nuotiolle jää vähemmän aikaa.  Suosittelemme myöhempää bussia päivän elämyksellisyyden varmistamiseksi ja siksi, että klo 13.45 lähtevä bussi on yleensä aivan täynnä koululaisia.

Kannattaa varautua lasten matkapahoinvointiin, koska tie on pitkä ja mutkainen. Monesti bussi on myös hyvin täynnä, koska oppilaita Kämmenniemen yläkoululle kulkee samoissa vuoroissa. Ainakin osan matkaa lapset joutuvat välillä istumaan varsin tiiviisti. Pahoinvointia voi auttaa edessä istuminen sekä myös inkivääri tai laakerinlehti sekä erityisranneke.

LASTEN RETKEILYVAATTEET JA –VARUSTEET

Säänmukainen vaatetus on aina tärkeää. Lämmintä vaatetusta on hyvä olla riittävästi, koska liikkumisen jälkeen nuotiopaikalla saattaa vilu yllättää. Kerrospukeutuminen on kaikessa retkeilyssä suositeltavaa: sisin vaatekerta pitää kuivana, keskivaatekerta lämmittää ja uloin vaatekerta suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta.

Lapsille hyvät retkeilyjalkineet kesällä, syksyllä ja keväällä on kumisaappaat.

Vaihtovaatteita mukaan! Syksyllä ja talvella on hyvä olla vaihtohanskat repussa ja kylmällä mieluiten sormikkaat nuotiolle.

Kurahousut on välttämättömät vielä pitkään sen jälkeen keväällä, kun kaupunkialueilla kadut ja pihat ovat jo kuivuneet – ilmaston lämpenemisestä johtuen tarpeelliset myös talvella. Pääpolkumme ja nuotiopaikka on haketettu, mutta kosteutta ja kuraa riittää siitä huolimatta. Linja-autoon ei voi mennä kuraisissa housuissa. Jos lapsella ei ole kurahousuja, niin silloin hänellä on oltava repussaan vaihtoulkohousut linja-automatkaa varten.

Lasten varusteet ja eväät on parasta pakata lapsen omaan reppuun, omaan selkään. Se lisää retkeilyn tunnetta ja kasvatuksellisesti opettaa lasta huolehtimaan omista tavaroistaan. Hyvään retkeilyyn ei kuulu, että aikuinen kuljettaa varustekasoja lasten puolesta.

Kulkemamme matkat ovat maksimissaan 1-2 km, joten lapset jaksavat kantaa omat varusteensa.

Voit löytää lasten perheille tulostettavan infosivun tästä. Sivulla kerrotaan sekä yleisesti luontokoulusta että myös lasten tarvitsemista varusteista.

OHJELMAT

Luontokoululla on valmiita ohjelmavaihtoehtoja, joista voitte valita haluamanne.

Voimme myös yhteissuunnitteluna laatia ryhmällenne ”mittatilauspaketin” jonkun oman teemanne pohjalta. Ideoita ja ajatuksia otetaan mieluusti vastaan!

Meillä on luontokoulussa käytössä monipuoliset ja korkeatasoiset tutkimusvälineet: mikroskoopit, luupit, haavit, vesien- ja metsän tutkimusvälineitä. Muita tarvikkeita puukot, puntarit, mitat, lumikengät, ym.

Terälahden maasto on monipuolista; luontokoululla on käytössään laaja opetusmetsä. Ylitämme virtaavan Kiimajoen retkiemme aikana siltaa pitkin. Nuotiopaikka laavuineen ja risumajoineen on lasta kiehtova ympäristö.

TURVALLISUUS

Luonnollisesti teemme yhdessä voitavamme, ettei tapaturmia satu, mutta on hyvä tietää, että ryhmän omilla aikuisilla on jakamaton vastuu ryhmän lapsista. Muistathan ottaa mukaasi lasten henkilötiedot ja huoltajien yhteystiedot!

Ilmoitattehan etukäteen sellaiset lasten sairaudet, joilla saattaa olla merkitystä metsässä kulkemiseen (liikuntarajoitukset, diabetes, epilepsia yms).

Tapaturman sattuessa luontokoulussa hoidetaan ensiapu. Ensiaputarvikkeet on vetäjällä mukana – ja pyrimme päivittämään ensiaputaitojamme säännöllisesti. Mahdollinen jatkohoito jää omaan päiväkotiin ja viimekädessä vanhemmille.

TAPATURMAILMOITUS tehdään oman päiväkodin toimesta.

PALAUTE

Otamme mielellämme kaikkea palautetta vastaan – niin lapsilta, henkilökunnalta kuin perheiltä. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme ryhmien tarvitsemaan suuntaan.

Palautelomake löytyy luontokoulun kotisivulta sähköisesti.

Terveisin
Varhaiskasvatuksen ympäristökasvattaja Anne Viitalaakso, p. 050-516 3443