Käytännön tietoa opettajille

talvinen_metsaTällä sivulla on yksityiskohtaista käytännön tietoa luontokoulupäivästä. Suppeammat ohjeet voitte tulostaa täältä.  Oppilaille tulostettava muistilappu täältä.

Voit tarkastaa luontokoulukalenterista päivän, jolloin olet tulossa luokkasi kanssa luontokouluun. Lähetä tarkempaa tietoa luokastasi e-lomakkeella.

Tärkeitä tietoja meille ovat oppilasmäärä ja ohjelmavalintanne.

Ohjelma

Päivän aikana teemme jokaisen ryhmän kanssa päivän aiheeseen liittyviä  harjoitteita luontokoulun ympäristössä: Luontokoulun vieressä virtaa Kiimajoki, lähellä on monta kymmentä hehtaaria kaupungin metsiä, ja vieressä on myös elävää maaseutukulttuuriympäristöä, joten sopivia paikkoja elämykselliseen oppimiseen riittää. Kaikki opetus luontokoulussa on toiminnallista.

Ohjelmatarjonta luontokoulussa perustuu voimassa olevaan opetussuunnitelmaan ja se on liitettävissä kiinteäksi osaksi luokan muuta opiskelua. Tarjolla on erilaisia ohjelmapaketteja, ja ohjelman voi myös räätälöidä luokalle sopivaksi. Ohjelmia voit tarkastella ohjelmasivultamme.

Matkat

Luontokouluun Terälahteen pääsee bussilla nro 90. Busseissa käy kaupungin koululaisliput. Luontokoulun koululaisryhmät käyttävät tiettyjä bussivuoroja, koska muut ajaltaan sopivat ovat täynnä Kämmenniemen kouluun meneviä 1.-9.-luokkalaisia tai luontokoulun varhaiskasvatusryhmiä.

BUSSIPYSÄKKIAIKATAULUT LINNAINMAA-AITOLAHTI VÄLILLÄ OVAT NOIN AIKOJA, Sorila ja Kämmenniemi ovat virallisia väliaikoja. Bussi voi olla aikaisemmin pysäkillä kuin mitä Repa reittiopas neuvoo. Huomioittehan tämän! Teiskon liikenteen aikataulu löytyy täältä.

HUOM! Muistakaa sanoa, että olette matkustamassa D-vyöhykkeelle (Terälahti on D-vyöhykkeellä). Muistakaa myös sanoa heti oikea määrä oppilaita kun nousette bussiin, vaikka joku oppilaista tulisi mukaan matkalta. Jos joku oppilaista jatkaa matkaa bussissa pysäkiltä, johon opettaja jää, heidän täytyy leimata oma matkalippu siitä alkaen (opettajat eivät saa enää kuittia matkasta). Matkalippujen tarkastajia kulkee varsinkin vyöhykkeiden rajanylityspaikoilla.

 • Saapuminen:

Bussi 90 klo 10.05 Pyynikintorilta reittiä Pyynikintori- Keskustori- Rautatieasema- Itsenäisyydenkatu- Teiskontie – Koilliskeskus-Olkahinen – Aitolahdentie- Eerolansuora- Kaitavedentie- Kämmenniemi- Terälahti – Luontokoulun pihassa klo 11.09. Bussi tuo ryhmän koulun pihaan asti.

 • Lähtö:

Bussi 90 lähtee klo 15.49 Terälahdesta. Kävelemme isolle tielle (4 min.). Pyynikintorilla n. klo 17.10.

Bussimatka on melko pitkä, kerro varoitus matkapahoinvoiville. Muista ottaa mukaan koululaislippu!

Jos ette käytä julkista liikennettä aikataulu on vapaasti sovittavissa. Luontokoulu kuitenkin suosittelee julkisten liikennevälineiden käyttöä. Terälahteen on keskustasta 37 km.

Huom! Jos luontokoulupäivä sattuu perjantaille, on mahdollista tulla toisilla bussivuoroilla. Yhteyshenkilöille on tiedotettu asiasta.

Ruokailu

Terälahden koulun keittiössä on elokuusta 2018 alkaen uusi toimija, Fazer Amica. Keittiöön saat yhteyttä osoitteella kammenniemi(at)amica.fi ja teralahti(at)amica.fi. Pääsääntöisesti viestit kulkevat oman keittiönne kautta.

Luontokoulun koululaiset ruokailevat n. klo 11.20.

 • Luontokouluryhmät ruokailevat normaalin koulu-/päiväkotiruuan Terälahdessa.
 • Ruokavaliotiedot hoituvat oman koulun keittiöltä Terälahden koulun keittiöön.  Jos aikuisilla ei ole oikeutta valvonta-ateriaan, voitte maksaa ruuan suoraan Terälahden koulun keittiöön (Fazer Amican voimassaolevilla hinnoilla).
 • Ilmoitathan tekstiviestillä vielä vierailuaamuna suoraan kettiöön ennen klo 8.00 (0504772242), jos joku erityisruokavalion tilannut on pois, jotta keittiössä ei tehdä turhaan annosta. Kerrothan tekstiviestillä myös muutenkin, jos suuri määrä oppilaita on poissa.
 • Fazer Amica laskuttaa ruokailun tilatusti. 1-5 oppilaan muutokset otetaan huomioon laskutuksessa vierailua edeltävään päivään klo 13.00 mennessä.

Meillä on myös mikro, hella, uuni, jääkaappi ja astioita jos haluat syödä omia eväitä.

Eväät

Lisäksi oppilaiden tulee ottaa omia eväitä, pidämme iltapäivällä evästauon nuotiolla. Evääksi voitte makkaran sijaan ottaa myös muuta nuotioevästä, kuten kasvisruokia, lettutaikinaa (Meillä on nuotiopannuja) tai tikkupullataikinaa. Ohjeita löytyy nuotioruokaohjesivultamme. Ilmoitettahan jos teillä on lettu- tai tikkupullataikinaa mukana, voimme varautua oikeilla tarvikkeilla ja aikataululla.

Opettaja voi ottaa mukaan muutaman kolikon kahvia tai teetä varten.

Muu varustus

 • Muistuta oppilaita, että he pukeutuvat säänmukaisesti.
 • HYVÄT OHJEET OIKEANLAISESTA PUKEUTUMISESTA MAHTAVIEN KUVITUSTEN KANSSA LÖYTYY TÄÄLTÄ

Olemme kaikella säällä, ja pitkän aikaakin ulkona, joten lämmintä vaatetta on hyvä olla kunnolla. Sadesäällä paras varustus on sadetakki tai –viitta, sateenvarjon kanssa on hankala kulkea metsässä. Lumen aikana lämpimät talvikengät ovat tarpeen. Talvisella suojasäälläkin talvikengät ovat paremmat kuin kumisaappaat, sillä kumisaappaissa tulee helposti kylmä. Meillä on lainattavissa jonkin verran erilaisia varavaatteita.

Jos oppilaalla on oma istuinalusta, sen voi ottaa mukaan nuotiohetkeä varten.

Reppu on paras kantoväline eväille ja luontokoulustakin lainaksi saataville tarvikkeille.

 • Toivomme, että opettaja osallistuu päivän kulkuun aktiivisesti.

Olemme suunnitelleet päiväohjelman, joten opettajan ei tarvitse päivää valmistella. Opettaja voi toimia vaikka päivän dokumentoijana kameralla tai puhelimella.

Huolehdi mukaan myös oppilaiden tarvitsemat henkilökohtaiset lääkkeet ja yhteystiedot huoltajiin tapaturmien varalta. Luontokoulun opettajalla on mukanaan ensiapuvälineet, joten niistä sinun ei tarvitse huolehtia.

 • Jos sinulla on lisätoiveita tai haluat lisätietoja päivästä, kerrothan luontokoululle. Voimme myös halutessasi suunnitella yhdessä päivän kulkua. Voit laittaa sähköpostia (@)tampere.fi tai soittaa p.040-8016654 (mieluiten klo 8.30-10.45)
 • Meillä ei ole pakkasrajaa, vaan ryhmät ovat tervetulleita tänne kaikella säällä.

Turvallisuus

Luontokoulu pyrkii tekemään luontokoulupäivästä mahdollisimman turvallisen, vaikka luokan omalla opettajalla onkin jakamaton vastuu oppilaistaan.

 • Luontokoulunopettajat pitävät ensiaputaitojaan jatkuvasti ajan tasalla (vähintään EA 1-taso).

Luontokoulunopettajan repussa kulkee ensiapulaukku. Ensiapulaukussa on myös toimintaohjeet, jos luontokoulun opettaja ei pysty ohjaamaan tilannetta.

 • Omalla opettajalla olisi hyvä olla mukana oppilaiden vanhempien yhteystiedot.

Aikataulumme luontokoulupäivän aikana on sellainen, että oman koulun kanslia saattaa olla tapaturman sattuessa jo kiinni, eikä tietoja voi kysyä sieltä.

OAJ on laatinut yhteistyössä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton kanssa turvallisuusohjeet koulun ulkopuoliseen oppimiseen.

Palaute

Toivomme teidän antavan meille palautetta käyntinne jälkeen toimintamme kehittämiseksi. Arviointilomakkeen löydät palautesivultamme.