Ohjelma Ötökkäpäivä

Päivän tarkoitus:

Oppilas huomaa, että joka paikassa arkiympäristössämme on paljon elämää, ja myös kaupungissa on luontoa. Suurin osa maapallolla elävistä eliölajeista on hyönteisiä. Pieni hyönteinenkin on tärkeä osa ekosysteemiä.

Esittelyt ja nimileikki

Sano nimesi, ja joku Suomen luonnossa elävä kasvi, eläin tai muu eliö, niin kuin sieni, joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi. Heitä lankakerä seuraavalle, pidä kuitenkin langasta kiinni. Kun kaikilla on lanka kädessään, keritään lanka takaisin. Pitää muistaa aina sen oppilaan nimi ja eliö, jolle heitetään.
Kirjoitetaan nimi pyykkipokaan = nimilappu.
Ryhmiin jako: 8 ryhmää

Elämän puu –peli

Maastoon on piilotettu laattoja, joissa on kuvia eri eliöistä ja numerot 1-40. Pinossa on kortteja, joissa on samat numerot.
Esillä on elämän puu, jossa on puun haaroissa puun tyvestä alkaen taksonomisia kuntia, pääjaksoja/kaaria, luokkia, lahkoja, heimoja, sukuja, lajeja. Jokainen ryhmä saa yhden numerokortin, jonka numeroinen eliö sen pitää löytää. Kun eliö on löydetty, ryhmän pitää sijoittaa se oikeaan paikkaan puussa puun tyvestä lähtien. Kun laatta on oieassa paikassa, tyhmä saa uuden numeron. Se ryhmä, joka kerää eniten numerokortteja, voittaa.
Käydään läpi elämän puuta. Suomessa n. 43000 lajia suurin piirtein samassa suhteessa kuin laattoja (laatat voi pinota kasoihin).
Pelin laatat

Ötököiden = selkärangattomien pyydystämistä

Laitamme ensin pyydykset luonokoulun pihalle ja viemme maanäytteen luokkaan, lähdemme sitten käymään metsässä/ puistossa.
Välineet:
–    Malaise-pyydys
–    Haavit
–    Imupyydin
–    Lakanat/ puiden ravistelu
–    Kuoppapyydys
–    Maaselkärangattomien erottelulaite
–    Luupit
Kun lähdetään pois koulun pihalta, käydään läpi turvallisen liikkumisen asiat.

Mahdollisia leikkejä (vaikka pyydystelyn välissäkin):

Tikka ja muurahaiset –leikki

Leikki on hipan ja piilosilla olon sekoitus. Aluksi yksi on tikka, lopuista puolet on muurahaisia ja puolet muurahaisen munia. Muurahaisen munat juoksevat piiloon, ja tämän jälkeen he eivät saa liikkua. Tikka yrittää saada kiinni muurahaisia tai löytää muurahaisen munia. Jos tikka saa kiinni muurahaisen, muurahaisesta tulee toinen tikka. Jos tikka löytää muurahaisen munan, hän vie munan pesäänsä varastoon. Muurahainen voi pelastaa kiinni otetun muurahaisen munan koskettamalla, jolloin muna voi juosta uuteen piiloon. Leikitään, kunnes kaikki ovat tikkoja tai tikan varastossa olevia munia.

Ravintoverkkokortit

Olet se eliö, jonka kortin saat käteesi. Etsi itsellesi ruokaa, pidä kiinni ruoastasi niin kauan, että ruokasikin on löytänyt ruokaa. Syntyy ravintoverkko. Kun vaikutamme yhteen osaan verkossa, vaikutamme kaikkiin. (Ks. ravintoketjuja: välitehtävät)

Kasveja ja eläinten jälkiä

Käydään läpi turvallisuusasioita (lasinsirut, muut vaaralliset roskat)